Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4

 

S View Cover

Már a nagy konkurenciánál is találkozhatott mindenki a smart coverrel, ezek olyan tokok, amik becsukásra elaltatják az eszközt, kinyitásra pedig felébresztik azt. A Samsung ezt igyekezett tökéletesre fejleszteni, s sikerült is egy olyan igényes “tokot” kreálni az eszközhöz, amit jól esik kézbe venni.

A kis “ablak”, amit az elején kivágtak a csúcskategóriás okostelefonon pont annyit mutat csak meg, mint a legolcsóbb nokia telefonok tudtak tíz évvel ezelőtt. Idő, s jött-e új üzenet. Nagyon jó, s nagyon szerettem ezt a funkciót. Kivel ne fordult volna elő, hogy előkaparta a telefont a zsebéből, hogy megnézze rajta mennyi az idő, s húsz perc e-mail olvasás, twitterezés, stb. után miután elhelyezte újra a zsebébe az eszközt jön rá, hogy az időt elfelejtette megnézni?! Ugye? Na, az S View Coveren keresztül ordít a szemünkbe az idő, így sokkal egyszerűbb a helyzet.

 

Vezetéknélküli töltés

A vezetéknélküli töltés valamiért mindig mozgatta a fantáziámat. Nem kell keresni a töltő zsinórját az asztal alatt a rengeteg kábel között, elég csak rátenni a telefont, s az töltődik magától. A technológia nem újdonság, csak telefonok esetében eddig ritkán fordult elő. Tudta a Palm elsőként, majd került ilyen töltő a Play Store-ba a Nexus 4 tulajdonosok nagy örömére, s bár az S3-nál is be volt harangozva , az S4-nél már kapható is minden földi halandónak.

Az elektromos fogkeféknél a vezetéknélküli töltés érthető, indokolt, s jól működik. Hiszen étkezések között ott vár ránk a fogkefe, s töltődik bele az energia. Ráadásul nem is kell 5 percnél sokkal többet teljesítenie egy töltéssel. Az okostelefonoknál viszont már nagyon más a helyzet.

Egy okostelefont az ember rengetegszer vesz kézbe, s néz rajta SMS-t, levelet, naptárat, s néha-néha telefonál is vele. Ezekhez a műveletekhez azonban kézbe kell venni a telefont, azaz leemelni a vezetéknélküli töltőről, vagyis a töltést meg kell szakítani. Ez nem tudom mennyire tesz jót az aksi élettartamának.

Persze van megoldás, Bluetooth headset, s valami telefon remote alkalmazás segítségével a telefont kezelni tudjuk a számítógépről, illetve hívás esetén a a headset elegendő.

A vezetéknélküli töltés szerintem otthonra nem ideális. Egy irodába azonban nagyon jól el tudom képzelni. Bemegy az emberünk dolgozni, s amíg lerakja a telefont, addig az töltődik. Otthon azonban a vezetékes töltő ott figyel az ágy mellett, s az már nem csak épp egy kevés energiát ad a telefonnak, hanem feltölti azt teljesen.

A telefon

Az S3 után azt kell, hogy mondjam, hogy sokkal jobb lett a fogása. Jót tett neki az aluminium/fém csík. Összességében szerintem a külső az előnyére változott. Az első Galaxy S után a két folytatás nem a jó fogásáról volt híres. Legalábbis az én kezemben sem a 2, sem a 3 nem voltak annyira kényelmesek, mint az előd illetve a mostani csúcsmodel.

A kijelző védett, a hátlap a szokásos műanyag. Azonban senki ne aggódjon, úgy tűnik a Samsung minden egyes kiegészítőhöz külön hátlapot csomagolt nekünk, így nálam a két kiegészítővel összesen három hátlap jutott, így ha esetleg valamelyik jobban karcolódna, mindig van lehetőség másik használatára.

A hátlap viszont az S2 esetében tetszett nekem a legjobban. Összességében az S4 egy jól összerakott telefon, amibe a Samsung beletett mindent, amire bárkinek valaha szüksége lehet.

A telefon mérete szinte teljesen megegyezik a Galaxy Nexuséval, de belül sokkal több van. Ráadásul ebben már egy Full HD kijelző kapott helyet.

Tények

 • Micro-SIM
 • 136.6 x 69.8 x 7.9 mm (5.38 x 2.75 x 0.31 in)
 • 130 g (4.59 oz)
 • Super AMOLED, 1080 x 1920 pixels, 5.0 inches (~441 ppi pixel density)
 • Corning Gorilla Glass 3
 • TouchWiz UI
 • microSD, up to 64 GB
 • 16/32/64 GB storage, 2 GB RAM
 • HSDPA, 42.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot
 • 13 MP, 4128 x 3096 pixels, autofocus, LED flash (Dual Shot, Simultaneous HD video and image recording, geo-tagging, touch focus, face and smile detection, image stabilization, HDR, 1080p@30fps, dual-video rec)
 • 2 MP,1080p@30fps, dual video call
 • Exynos 5 Octa 5410, duad-core 1.6 GHz Cortex-A15 & quad-core 1.2 GHz Cortex-A7
 • 4.2.2, Jelly Bean
 • S-Voice natural language commands and dictation
 • Smart stay, Smart pause, Smart scroll
 • Air gestures
 • Dropbox (50 GB storage)
 • Active noise cancellation with dedicated mic
 • TV-out (via MHL 2 A/V link)
 • SNS integration
 • MP4/DivX/XviD/WMV/H.264/H.263 player
 • MP3/WAV/eAAC+/AC3/FLAC player
 • Image/video editor
 • Document viewer (Word, Excel, PowerPoint, PDF)
 • Google Search, Maps, Gmail,
 • YouTube, Calendar, Google Talk, Picasa
 • Voice memo/dial/commands
 • Predictive text input (Swype)

Ez a telefon mindent tud, amit egy telefonnak tudnia lehet. Így aki beruház egy SGS4-be, az biztosan nem bánja meg, s már itthon is kapható a telefon.

Miért nem vennék ilyen telefont? Mert nem szeretem, amit a Samsung a TouchWiz felülettel művel. Szeretem megválasztani a saját felületemet, a saját alkalmazásaimat. Ez a telefon annyi előretelepített alakalmazással érkezik, hogy szinte versenyben van a minden nap használt Galaxy Nexusommal.

Miért vennék ilyen telefont? Mert mindent tud, s az elkövetkezendő két évben is telefon lesz még. Mert jelenleg az egyik legjobb telefon a piacon. Mert rengeteg nagyon jó kiegészítő várható hozzá.

A Samsungnál rájöttek, hogy ugyanakkora, ha nem nagyobb üzlet van a telefonhoz gyártott kiegészítőkben, mint magukban a készülékekben. Így az S4 esetében az S Health alkalmazáshoz szinte midnenhez kapható majd valamilyen mérőműszer. És ez egy zseniális ötlet. Az is egy okos gondolat, hogy ezeknek a kiegészítőknek a forgalmazását úgy tűnik a Samsung magánál szeretné tartani, legalábbis az elején, s az S-eszközök lesznek majd az igaziak.

Belső

@ripthestage kérte, hogy próbáljam meg megakasztani a telefont. Ez a két nap alatt, amikor intenzíven nyúztam, nem sikerült. Amit belepakoltak a koreai mérnökök, az szépen muzsikál a telefonban.
Mint már írtam, újabb S funkciókkal bővült a telefon, de egyiket sem érzem annyira elképesztőnek. Az érintés nélküli vezérlést már kipróbáltuk, s a többi funkció is olyan, hogy ha nem tették volna bele, nem hiányozna. Ha viszont bent van, az ember kipróbálja, s függővé lehet ám válni.

Már az S3 óta örülnék, ha a Nexus eszközök is támogatnák a “szemmel követést”, amit az S4-ben még inkább tökéletesre fejlesztették, extra funkcionalitással bővítették.

Az SD kártya foglalat szerintem ma már egyre feleslegesebb, amikor mindenki már a felhőben tárolja az adatait. A Samsung azért itt is rátett egy lapáttal. 64 GB-ig támogatja a telefon a microSD kártyákat. Mindenesetre nem állt semmiből bepakolni a telefonba ilyen csatlakozót is.
A kijelző is szép lett, ma már fullHD kijelző kerül minden csúcstelefonba. Nincs sehol hihetetlen meglepetés/áttörés. A specifikációban minden a mai igényeknek megfelelő, az átlag felhasználónak már-már sok is. Azt hiszem sok S4 tulajdonos mondhatja majd el, hogy a telefonja erősebb, gyorsabb, mint a számítógépe.

És még egy fontos újdonság, ami nem csak az SGS4 telefon esetén érhető majd el, ez pedig a film kölcsönzés, vásárlás lehetősége. Sajnos DRM-mel védettek a filmek (cserébe barátibbak az árak, mint az iTunes/Play Store boltokban), így vagy a telefonon nézhetőek vagy egy kompatibilis Samsung TV-re “tolhatók” ki a telefonról.

Amikor azt írtam, hogy nincs benne semmi újdonság, akkor azért meg kell állnom az S Health alkalmazás előtt. Ez szép lett, s hasznos is, főleg, ha megérkeznek az igért kiegészítők hozzá. A Samsung ezzel az alkalmazással, s a mérő eszközökkel teljesen átalakíthatja az otthoni fittness (fittség, vagyis a szó eredeti jelentésére gondoltam) világát. Nem hiszem, hogy pár év múlva mindenki S4-gyel gyógyítja majd magát, de ha folyamatos kontrollal rendelkezik fittségére nézve, akkor tudja, hogy mikor kell, s milyen orvoshoz fordulnia. Ez pedig lényeges változást hozhat a jövőben akár az egészségügyi felhasználásban is.

Végszó

A Samsung célja az S4-gyel egyértelműen az volt “Life Companion”, hogy mindent egy készülékről tudjunk végezni. A TV távirányításától az elfogyasztott pattogatott kukorica kalória mennyiségének a dokumentálásáig minden. Emiatt az S4 talán az első telefon, aminél van a leírásnak létjogosultsága, ha valaki minden tudását ki szeretné használni a telefonnak.

Ha S2-d van, akkor itt az idő váltani. Nem fogod megbánni, s van egy telefonod, ami két év múlva is ki fog szolgálni, s biztosan megelégedéssel nyitod majd fel az S View Covert majd akkor is.
S3 esetén szerintem még nem feltétlenül éri meg váltani. Sok új funkciót megkap (majd) az előd modell is.
Aki más telefonról érkezik, esetleg most tervez belépni az okostelefon világba, s belefér neki egy ilyen áru eszköz, akkor nem tud mellényúlni az SGS4-gyel.