Samsung Galaxy S 10.5 – az elegáns csúcsmodell

Samsung Galaxy  S 10.5 bevezetés

A Tab S család nagyobbik tagja döbbenetesen szép kijelzővel, erős hardverrel és légies kivitelben érkezik. Nem olcsó, de a csúcsmodellek ritkán azok.

A két Galaxy Tab S egyszerre érkezett meg hozzánk, ahogyan egyszerre is mutatta be azokat a Samsung. A kisebbik modellre Bone123 tette rá a kezét, nekem jutott a méretesebb verzió, ami elsősorban kétkezes használatra termett, de ezt egy csöppet sem bántam, egy vidéki kiruccanáshoz ugyanis ez talán jobban passzol. Kertben netezgetni, filmet nézni, nyugodt körülmények között egy nyugágyon henteregve nyomkodni a 10,5 hüvelykes méret kvázi ideális.

Pláne azért, mert – akárcsak kisebb testvére – a Tab S roppant légies ketyere, a 6,6 milliméteres vastagság és a 465 grammos tömeg miatt már-már olyan az ember érzése, mintha csak egy kijelzőből állna a gép, amit a kezében tart. Ez egy csúcskategóriás masina, ennek megfelelően azért nem olcsó, a hozzánk eljutott WiFi-only verzió is 160 ezer forintot kóstál, így értelemszerűen nem dobtam le a Balaton homokjába és nem egyensúlyoztam rajta fröccsöspoharakat sem. Viszont sokáig bírja akkumulátorral, megbízhatóan működik, könnyen kezelhető, de ami a legfontosabb, hogy olyan kijelzőt kapott, ami talán az egyik legjobb jelenleg a piacon.

Egy ekkora tablet nem arra van, hogy az ember becsúsztassa a táskájába, vagy az öltöny zsebébe. A 10 hüvelykes képátló feletti méret azért alapvetően meghatározza, hogy ez vagy egy komplex, otthoni használatra szánt masina, vagy pedig egy olyan munkaeszköz, ami akkor kerül elő, ha van hova leülni, vagy adott esetben le is tudjuk rakni a gépet. Erre csak ráerősít, hogy a Tab S-hez csatlakoztatható billentyűzet is kapható, amivel munkaeszközzé válhat a tablet. Nem csak a Samsung gyárt egyébként ilyesmit, már a Logitech is kijött a maga megoldásával, igaz, a 100 dolláros ár elsőre talán mellbevágó, de ezt rá is lehet hajtani a gépre. A gyári gombsor merev, formavilága passzol a tablethez, illetve vannak csinos tokok is, amelyek a gép hátulján található kerek kis kapaszkodókba illeszkednek. Mi ilyesmit nem kaptunk, a géphez csupán töltőfejet és USB kábelt szerváltunk, előbbi 2 Ampert ad le.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 külső

Szerencsénk van, bronz-fekete színvilágú Tab S-t kaptunk, ami igencsak gusztusos. Jó, hogy őszinte legyek, igazából döbbenetesen jól néz ki, elképesztően vékony (6,6 mm), kifejezetten könnyű (465 gramm), vékony a kijelző körül a káva, de nem annyira, hogy emiatt állandóan arra kéne figyelni, hogy simán két kézben tartva ne nyomunk-e meg valamit a felületen. A bronzos beütés az oldalsó keretnél érhető tetten, ilyen a home gomb körül a karima, a hátlapon is visszaköszön a márkajelzésnél, illetve a kamera és a vaku körül.

A gépet egyértelműen a vízszintes használatot feltételezve tervezték meg a koreai mérnökök, ebben a helyzetben tartva alul középen vannak a szokásos gombok, a középső fizikailag is jelen van (de nincs háttérfénye), a két szélső (vissza és alkalmazásváltó) érintésérzékeny, erős fehér fénnyel hívják fel magukra a figyelmet. Felül kamerát, fényérzékelőt találunk, értesítési led viszont nincs. A karcsú oldalkeret bal felső sarka felé van a kijelzőt életre keltő és lezáró kezelőszerv, itt helyezkednek el a hangerőt szabályozó billentyűk is. Középen, felül, pont a Samsung felirat felett kuksol az infra, a keret oldalsó részének bal csücskében tátong a 3,5 mm-es jack csatlakozó. Jobb oldalon találjuk meg a microSD ajtócskáját, alatta a microUSB interfész látható. Mindkét oldal felső részén van egy-egy hangszóró, ezek ügyesen kerültek elhelyezésre, kissé ortopéd módon kell ahhoz tartani a gépet, hogy letakarjuk őket.

A hátlap az újabb Samsungok luggatott, kissé bőrhatású felületét viszi tovább, a bronz egy sötétebb, szürkésebb árnyalatát használták, fogása kellemes, de a kamera mellett be lehet úgy nyomni, hogy kis kattogó hangot ad ki magából, úgy fest, hogy itt van némi levegős terület. A hátsó borítás nem leszedhető, felső részén középen ül a kamera és a vaku, kissé lentebb Samsung feliratot olvashatunk, alul pedig a két szélen van egy-egy kör alakú, benyomható felület, ide kapaszkodik a tartozékként elérhető tok. A kis kotyogástól eltekintve a gép remekül össze van rakva, tényleg hihetetlenül karcsú és légies darab, pedig egy 7900 mAh teljesítményű akkumulátor is belefért.

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy Tab S 10.5 Apple iPad Air ASUS Transformer Pad TF701T Sony Xperia Tablet Z2
Fehér fényerő 300 nit 385 nit 322 nit 405 nit
Fekete fényerő N/A 0,42 nit 0,13 nit 0,33 nit
Kontrasztarány N/A 917:1 1075:1 1227:1
Színhőmérséklet 7855 K 7356 K 7374 K 8090 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A kijelzőről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A 2560 x 1600 pixeles felbontás akármire elég, a panel pedig Super AMOLED technológiát használ, méghozzá RGB elrendezéssel, ami érezhetően jobb, mint a 8,4 hüvelykes kistesó pentile megoldása, ez főleg akkor tűnik fel, ha egymás mellé tesszük a két masinát. A fényerő, a kontraszt, az élénkség elképesztő, direkt napfényben az automatika még rá is tesz erre egy lapáttal, minden gond nélkül használható a gép a szabadban. A szoftver egyébként lehetőséget biztosít arra, hogy különböző színhőmérsékleti sémák között válthassunk, ha valakinek túl sok lenne a szaturáció és a kontraszt, választhat enyhébb, kicsit pasztellszerűbb megjelenítési módot is. Alapértelmezésben az adaptív megjelenítés aktív, a rendszer ilyenkor a felhasználás módjától függően állítgatja a kijelzőt. Van még egy fontos apróság, az érintésérzékenység intenzitásán is lehet tolni, hogy adott esetben kesztyűben is vezérelhessük a gépet.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 hardver, menü

A gép lelke egy nyolcmagos Exynos 5 Octa 5420-as chipset, amely négy 1,9 GHz-es Crtoex-A15-ös és négy 1,3 GHz-es Cortex-A7-es magot sorakoztat fel. A grafikus gyorsításért egy Mali-T628 MP6 gondoskodik, illetve van még 3 GB RAM is a háttérben. Ez papíron is elég decens erőt képvisel, erre nem cáfol rá működés közben sem a masina, minden flottul működik, bár azért azt hozzá kell tenni, hogy ha sok, netről dolgozó widget van a képernyőkön, akkor azért vannak döccenések, még ha ezek nem is veszélyesen durvák.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Samsung Galaxy Tab S 10.5 ASUS Transformer Pad TF701T Sony Xperia Tablet Z2 Samsung Galaxy NotePRO
Quadrant Standard 19610 pont 12530 pont 18925 pont 16173 pont
Linpack for Android (single) 432,663 MF. / 0,19 s 603,118 MF. / 0,14 s 382,801 MF. / 0,22 s 317,551 MF. / 0,26 s
Linpack for Android (multi) 770,532 MF. / 0,22 s 600,237 MF. / 0,28 s 743,023 MF. / 0,23 s 392,248 MF. / 0,43 s
Smartbench 2012 Prod. 6951 pont 5493 pont 6905 pont 7366 pont
Smartbench 2012 Games 3469 pont 2795 pont 4330 pont 3116 pont
AnTuTu 4.x Benchmark 35328 pont 32089 pont 34827 34564 pont
Geekbench 3 (single) 926 pont 901 pont 939 pont 922 pont
Geekbench 3 (multi) 2787 pont 2775 pont 2678 pont 2802 pont

Az a helyzet, hogy a két Galaxy Tab S alapvetően ugyanazt tudja, ha a szoftveres oldalt vizsgáljuk. Bone123 már elég részletesen kivesézte a kisebbik masina kapcsán, hogy mire lehet számítani, ezért itt most csak szőrmentén érintjük a legfontosabb funkciókat és lehetőségeket, a teljességre vágyóknak pedig javaslom elolvasni a kisebbik Tab S szoftveres felhozataláról szóló, roppant alapos leírást. Egyre inkább úgy tűnik, hogy ha hamar képbe szeretnénk kerülni azügyben, hogy milyen funkciókkal bír egy táblagép, akkor a beállítások menüpontban kell körülnéznünk. A Galaxy Tab S-ekben annyi babrálható extra van, hogy négy fülre osztotta fel a Samsung az elérhető opciók listáját.

Itt állítgatható többek között az értesítési panel ikonjainak listája és sorrendje, itt botlunk bele az ujjlenyomat-olvasóba is, ami megítélésünk szerint sokkal-sokkal magabiztosabban működik, mint amit a Galaxy S5-ben láttunk. Ráadásul a különböző felhasználói fiókokhoz különböző ujjlenyomatok rendelhetők hozzá, így a családból többen is azonosíthatják magukat ennek alapján. Bekapcsolható, hogy képernyőmentést készítsünk a tenyerünk végighúzásával a kijelzőn, a legfontosabb programjaink kicsi ikonját fixen kitehetjük egy bárhová áthúzható, állandóan látszó lebegő gomb mögé. Az osztott képernyős nézet ebből a Samsungból sem hiányzik, az ezt támogató alkalmazások listáját a kijelző jobb oldaláról befelé simító mozdulattal csalhatjuk elő. Lehet időszakosan blokkolni a bejövő értesítéseket (például éjszakára, ezt különösen szeretem, mert dr. Kind Chiléből valahogy mindig éjjel kettő körül ír rám Facebookon), van privát mód, amely a multimédiás fájlainkat egy feloldási mintát követően láthatatlanná teszi.

A szoftveres felhozatal is kimondottan erős, indításnak mondjuk kapunk egy 50 gigabájtos Dropbox tárhelyet (és persze a kliens is fent van a gépen), akad fájlkezelő, kiválóan átdolgozott naptár (S Tervező), távoli elérést biztosító Remote PC app, vállalati felhasználók értékelni fogják a Cisco által fejlesztett WebEx kliens meglétét, az iroda fájlokat a Hancom Office Viewver segítségével tekinthetjük meg, evidens, hogy fent van a Flipboard, ami az alapját képezi a főképernyő balra történő elhúzásával előcsalható Magazine UX felületnek is. Kapunk pár digitális újságot, a nemzetközi kínálatból a Businessweek+ és a NY Times van fent, a hazai irányt négy magazin, a Füles, a Men’s Health, a Joy és az Éva Magazin testesíti meg. Akad még Evernote is gyárilag, illetve az infra jeladót kihasználó WatchON sem hiányzik. Ezen a masinán is fent van a SideSync, ami lehetőséget ad arra, hogy egy okostelefonnal kommunikáljon a tablet és adatok, illetve értesítések mehessenek ide-oda, de ez még nem túl kiforrott, néha egyszerűen nem jön létre a két eszköz között a kapcsolat WiFi Direct segítségével. A Google által biztosított alkalmazások is hiánytalanul megvannak, ezeket egy mappában találjuk meg, de persze a fontosak tetszés szerint kiszedhetők onnan.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 multimédia

Általában azt valljuk, hogy egy tablettel az ember nemigen fotózgat. Pláne nem egy 10 hüvelyk feletti méretűvel, ennyi erővel már kvázi egy notebookot is felkaphatnék hasonló céllal. Kevés olyan szituáció van, amikor mégiscsak jól jön, hogy van a gép hátulján kamera, én kvázi úgy voltam vele, hogy azt fotózgattam egy nyugágyban ülve, ahogyan készül a bográcsban a paprikás krumpli, no meg nyilván ha az ember otthon használja a masinát, akkor azért egy-két családtag (főleg gyerekek) megörökítése esetén is néha hamarabb kéznél van a táblagép, mint bármi más. Nem szoktunk komoly elvárásokat támasztani egy tabletes kamera kapcsán, de a Samsung azért odafigyelt arra, hogy ne csak jelzésértékű legyen a dolog.

A 8 megapixeles felontásra képes modul autofókuszt és villanót is kapott. A Galaxy szériába tartozó telefonokból is ismert felület fogadja a fotózni vágyó felhasználót, ami rengeteg beállítási lehetőséget tartalmaz. A képméret babrálásán túl állítható a fénymérés módja, az ISO, a HDR, az önkioldó, a fehéregyensúly, a fényérték, vannak effektek, kérhetünk rácsot, effekteket, sorozatfelvételt, arcészlelést és geotagginget. Az üzemmódoknál számos további extra akad, van kettős kamera mód, panorámafotózás, arcsimítás, illetve le is tölthető egy csomó egyéb trükk is. Kicsit már-már túlzás is ennyi lehetőséget egy tablet kamerájához mellékelni, de a Samsungnál nyilván úgy gondolkodtak, hogy ha a szoftveres eszköztár egyébként is adott, akkor semmiből nem áll ezt a Galaxy Tab S-ek számára is biztosítani.

Az elkészült képek a várakozásoknak és a kistestvérnél tapasztaltaknak megfelelően a táblagépes mezőnyben kimondottan jónak mondhatók. Nyilván nem érik el a csúcskategóriás telefonok szintjét, de átlagos körülmények között mind a vonalélesség, mind a dinamikatartomány oké, a részleteket nem mossa el túlzottan az algoritmus és a színeket is jól eltalálja az automatika. Egy tablet kapcsán ez több mint elég, videót pedig Full HD felbontásban rögzíthetünk, mutatunk egy tesztfelvételt.

A videolejátszási képességek kiválóak, ezen a kijelzőn kifejezetten élmény filmet nézni, egy hosszabb vonatúton épp úgy jól jöhet az ilyesmi, mintha csak arról van szó, hogy valami streaming anyagra pillantunk rá a teraszon henyélve. A Full HD tartalmakat röccenés nélkül viszi a gép, 4K mozit is tett rá demonstrációs céllal a Samsung a gépre, azzal sincs gond, de komolyabb kódolású fájloknál már csorbát szenved a folyamatosság. A formátumtámogatás jónak mondható, de azért lesznek olyan filmek, amelyek lejátszásához alternatív szoftveres megoldásokat kell keresnünk az online áruházban.

A zenei produkcióra nem sok panaszunk van, a Samsung lejátszója kifinomult, mégis átlátható. A két oldalsó hangszórón kellően jó minőségben szólalnak meg a számok, nyilván különösebb mélyekre nem szabad számítani, de még maximális hangerőn sincs nyoma torulásnak. Az FM-rádió nem része a repertoárnak, talán nem is hiányolják sokan, de akad olyan konkurens termék, ahol ennek a filléres apróságnak a beépítése nem okozott gondot.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 adatátvitel, akkumulátor

A mi masinánkban nem volt SIM elhelyezésére lehetőség, de létezik a Tab S 10.5-ből ilyen verzió is, amely LTE hálózatokra is fel tud ugrani. Kifejezetten jó viszont a WiFi modul érzékenysége, távolabbi hálózatokra is fel tudott lépni a masina, egy hordozható routerecske jelét például két vaskos falon át is érezte. Adott a 4.0-s Bluetooth, az MHL szabványt is ismerő microUSB, ha pedig lokációszerzés a cél, akkor a GPS mellett a GLONASS és a Beidu technológiákat is ismeri a masina, nincs is gond a pozicionálás sebességével.

A beépített böngésző egyrészt a jól ismert Chrome, másrészt pedig a Samsung AOSP alapokon nyugvó saját browsere, ami kábé végtelen mennyiségű oldal megnyitását engedélyezi egymás mellett, remekül tördeli a szöveget oldalszélességre, de erre nem azért van szükség, mert nem fér el egy szinte bármilyen site a kijelzőn, hanem a nagyítás miatti könnyebb olvashatóság kapcsán lesz ilyen igényünk. A böngészési élmény szinte teljesen olyan, mintha egy monitort néznénk, mind méretben, mind felbontásban, mind sebességben nem találni ebben kivetnivalót. Ha már hiányosságot keresünk, akkor az NFC modult említsük meg, ami nincs benne az eszköztárban, de ez táblagépeknél elnézhető apróság, hiszen a mobilfizetési szolgáltatásokat nagy valószínűséggel nem egy 10,5 hüvelykes tabletet fogjuk igénybe venni.

A hátlap alá 7900 mAh teljesítményű akkumulátort préseltek be a Samsung mérnökei. Ez papíron 11 órányi multimédiás működést garantál (és 121 órányi zenelejátszást). Nem is nagyon lőttek mellé ezekkel az adatokkal, netezés közben nincs ennyi nafta a gépben, de közel 8 órányi üzemidőt így is el lehet érni. Ha a gép offline van és csak mondjuk egy videót nézünk, akkor akár reális is lehet a gyártó által megadott produkció. Nagyon pozitív, hogy standby módban irtó takarékos a masina, ha nem nagyon kommunikál WiFi hálózaton, akkor alig merül pár százalékot egy éjszaka során. Van egyébként energiatakarékos üzemmód, a “sima” csak a szokásos trükkökkel operál, lentebb húzza a fényerőt, kilövögeti az adatátviteli szolgáltatásokat, míg az durvított mód monokróm színeket, fekete háttereket és korlátozott felhasználást enged csupán. Tény viszont, hogy így tényleg masszívan ki lehet tolni az üzemidőt, más kérdés, hogy a Tab S ilyenkor nem félkarú, hanem inkább kar nélküli óriás, épp csak pár funkció működik, de netezni például pont lehet.

Összegzés. Bone123 a kisebbik géppel, én a nagyobb testvérre voltam kifejezetten elégedett. Alapvetően ott kezdődik a történet, hogy adott egy elképesztően jó kijelző egy szinte felfoghatatlanul légies és karcsú, de minőségi házban. És a jó hír, hogy a többi fontos összetevőt sem rontották el, az akkumulátoros üzemidő is korrekt, a kamera a tabletek között kiemelkedően jó, a hardver pedig kellően erős. A szoftveres felhozatal is igen gazdag, a testreszabhatósági funkciók is sokoldalúak, kevés lényegi dologba lehet belekötni. Hogy a hátlap egy ponton kicsit benyomható, az kábé senkinek nem fog feltűnni, hogy nincs NFC, az a kutyát sem fogja zavarni, hogy a középső gombnak nincs megvilágítása, az szintén apróság, mert egyrészt könnyen kitapintható, másrészt a kijelző fénye hangárokat is meg tudna világítani. Ismertebb boltokban 160 ezer forintot kérnek el egy ilyen gépért, szürkeimportos kiskerekben már 130 ropi alatt is találni készleten. Ha vállalunk mellé egy billentyűzetet további 25-30 ezer forintért, akkor munkára is használható, erőnek, akkumulátornak nincs híján a masina, viszont ultrakönnyű és vékony. Látható a Samsung úgy gondolta, hogy akkor lehet sikeres a gép, ha az aktuális iPad köré lövik be az árát, ez sikerült is. Hasonló áron érhető el a Sony Xperia Z2 Tablet is, amely IP67-es védelemmel bír, de alacsonyabb felbontású a kijelzője, az ASUS TF701T sem nagyon olcsóbb, de gyengébb a hardvere. A Galaxy Tab S 10.5 tehát nem olcsó, de sokat is nyújt, akárcsak kistestvére, ez is megkapja tőlünk az Ajánlott plecsnit.

Forrás: mobilaréna